fredag 13. april 2012

Something old, something new

För en stund sen köpte jag ju en "ny" lampa, som behövde rustas upp lite. Ingen aning om hur länge den har stått i ladugården som jag hittade den i, men den var iaf i behov av nytt tyg till skärmarna.
Eftersom min mor höll på med att dra om gamla lampskärmar med nytt tyg, när jag var liten, så fick hon visa mig hur man gjorde.
Vi hittade ett fint siden tyg som blivit över från sömnad av en brudklänning. Detta färgade vi i thé så att det fick en ljus beige ton, för att matcha lampans tidsålder, som verkar vara 40-talet.

Jag är inte helt färdig, men så här långt har jag kommit hittills!

 Nål och tråd, och den oundvarliga fingerborgen. Har svurit mycket under denna process, med alla nålar!

Så här såg lampskärmarna ut från början. Bruna, trasiga men med väldigt vackra handmålade blommor på fodret.


Och här är resultatet av en färdig, omklädd lampskärm. Bandet nedtill är det gamla, och inte ditsatt. Har inte bestämmt än om jag ska använda dom på nytt, eller köpa nya fräscha kantband.

Och den fina lampan i sin helhet! Har en kvar, den till höger som ni kanske ser skiljer sig ut litegrann färgmässigt. Gulbrun och fläckig. Och så ska teaken smörjas upp och mäsingen skal putsas ordentligt.

Jag har nu lite mer förståelse för att restaurerade lamporna är så pass dyra. Hade någon bett mig göra denna jobben så hade jag inte tagit lite betalt. Det är en tidskrävande jobb som kräver mycket tålamod. Har som sagt svurit en hel del av alla stick av knappnålarna som ska hålla det spända tyget på plats, och tråd som slår knutar på sig själv hela tiden.
Men när jag är färdig kommer jag vara otroligt stolt av mig själv! Och glad för att jag har en mor som kan föra vidare ett handarbete som är sånär på utrotat.

5 kommentarer:

  1. tusen takk, er veldig fornøyd ;)

    SvarSlett
  2. Åh vad impad jag blir, sjukt duktigt! Min svärmor håller på med en likadan men tillochmed hon tycker att det är svårt.

    Lyckligtvis ska maken och jag få den sen, de är så snygga :D

    SvarSlett