lørdag 22. september 2012

Baka baka liten kaka

Eftersom det öspissar ner ute, och jag tror att igår var enda dagen på kanske två veckor, som det inte regnade!
Eftersom jag är trogen loppisvandrare så drog vi på Vareservice här på Årnes, där jag hittade en gammal svensk doning, en kakspritsare. Men inte den vanliga som man använder för att exempelvis spritsa grädde på en tårta, utan för att trycka ut småkakor i olika former och fasonger!
I give you, SAWA 2000! Jag var ju tvungen att prova med en gång, och det bakades en del kakor den dagen!


Muffins med vit choklad, glutenfria hallonmuffins och olivbröd. Och med kakspritsen blev det syltgrottor formade som blommor, och små fina runda kransar. Vissa blev ju bättre än andra, men efter en stund fick man ju rätta knycken på maskinen, som visar sig vara tillverkad i Lessebo, inte långt från mina hemtrakter! Lite osäker på hur gammal den är, gissar på 60-70-tal. Just denna kostade 149:- på Glasmagasinet back in the days. Om nån har mer info så dela gärna med er!

Och så blev det kolakakor, alltid en hit. När jag kollade i kakburken igår så var alla borta. Så jag antar att dom gick hem hos gubben också!


Och vaniljdrömmar! Har bakat tusenvis av dom här, men hittar inte mitt gamla recept! Det sista här nu var lite närmre originalet, men jag tycker att dom blir allt för smuliga, och du känner sockret nästan krasa i tänderna. Så om någon har ett recept där drömmarna blir helt perfekta, lagom spröda, hit me!

3 kommentarer:

  1. I've got two of these that I've bought for around £1 each but I still haven't used any of them, one of them dates 1965.
    I'm now very inspired to try!

    SvarSlett
  2. Yea i think the idra of it is better than the accual use. but if you use it some i guess you get the hang of it! Felt that the dough got stuck alot...

    SvarSlett