søndag 2. februar 2014

Hyttetur till Bagn i Valdres

I fredags kväll fick gubben ett samtal från en äldre herre, och vän till hans familj. Han var en aning orolig över taket till sin kära stuga, som ligger på fjället i Valdres. Det hade blivit varslat på TV att nu måste man vara försiktig, och få bort all snö från taken, då det väntas mildare väder. (Vilket kan jämföras med ca 14 parkerade bilar på taket) Det har ju trots allt snöat konstant i ca 3 veckor.

Så på lördags morgon packade vi bilen med det nödvändigaste. Kaffekannan och kokkaffe, grammofonen och massa varma kläder!

Jag tyckte vi hade mycket snö hemma, medn en halvmeter i trädgården. Men detta? Holy crap.

 Bilen til höger i bilden, är en stor Jeep-sak. Här är det alltså nästan 1.5 m snö.

Bjuder på en ful-bild i snövädret. Öronmuffar, tjock halsduk och kappan med pälskrage. Under det sportade jag snickarbyxor och två lager med långkalsonger, übervarma ullstrumpor och sälskinns-skorna. Då höll man på värmen.

Vi kom oss upp! Här ser ni den lilla stigen vi fixade att pulsa upp, med hjälp av grannen som tog täten med snöskyfflen. Det skal sägas att jag fick en aning panik av att dundra igenom 1.5 m mjuk snö i varannat steg. Jag fick börja krypa på knäna vilket inte var det lättaste i stora kalla jeans. Men snälla grannen såg min frustration och kom med snöskor som gjorde det mkt lättare att ta sig fram. 

Väl i stugan satte vi igång med att få upp värmen. Det var is på rutorna, INNE i stugan. Det skal sägas att detta är en stuga utan ström eller vatten. Som en stuga ska vara. Kaffe kokades upp på spisen medans Jokke eldade som tusan. Hembakta hallonmazariner fick karlarna njuta av. Medans jag hittat 70% mörk choklad, med havssalt och pecan.Gas-spis hade han dock. Nymodigheter ;) Men gjorde det lite lättare att slänga ihop kött/rotfrukts-grytan som stod och puttrade i ett par timmar på spisen medans vi hade roligt med Quis-boken.

 Bara oljelampor och stearinljus. som arbets-ljus.

Vi vaknade relativt tidigt, 08.15 klev jag och gubben upp. Kaffekannan laddades om, och vi fick lite ensam-tid med radion på svag volym medans den äldre herren låg och snusade i sin säng.


Lite lagom med snö utanför fönstret. Snötunga granar som vaktar stugan. Absolut fantastisk natur!
Längtar till vi kan ta en sväng hit till sommaren istället. Då vi kan fiska i älven, eller plocka hjortron bakom stugan.

Hoppas ni också haft en trevlig helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar